Ποιος είναι τελικά ο πιο έξυπνος; Ο Forrest Gump έλεγε ότι "βλάκας είναι αυτός που κάνει βλακείες", άρα με το δικό του σκεπτικό "¨εξυπνος είναι αυτός που κάνει έξυπνες πράξεις" (όχι εξυπνάδες)! Και με τις έξυπνες πράξεις μάλλον δεν εννοούμε απαραίτητα αυτές που αλλάζουν τη ροή της ιστορίας και της επιστήμης ή είναι τόσο ηρωικές που γράφονται βιβλία μετά. Στον πραγματικό, καθημερινό, επιχειρηματικό και όχι μόνο κόσμο, έξυπνος είναι αυτός που παίρνει τις μικρές και τις μεγάλες αποφάσεις, υπολογίζοντας κάθε φορά από την αρχή τα υπέρ και τα κατά στη δεδομένη στιγμή και αποσκοπώντας να βελτιωθεί η κατάσταση στην οποία βρίσκεται, στο παρόν και στο μέλλον. Έξυπνος είναι αυτός που όταν μπροστά του βλέπει ένα δρόμο που θα τον οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα, αποφασίζει να τον διασχίσει, ακόμη κι αν είναι εντελώς διαφορετικός απ' όσα μέχρι σήμερα έκανε κι αν αυτή η επιλογή είναι αντίθετη με τις συμβουλές όλων. Κατά μία έννοια, μάλιστα, ίσως το αντίθετο της εξυπνάδας να μην είναι η βλακεία: να είναι η συνήθεια.

Αν πούμε ότι κάθε φορά που παίρνουμε αποφάσεις επηρεασμένοι από το φόβο του νέου, σαμποτάρουμε τη εξέλιξη και την πρόοδό μας, πιθανότατα σκεφτείτε ότι λέμε τα αυτονόητα. Όμως, αν κοιτάξετε γύρω σας, αυτή τη στιγμή, πόσα πράγματα βρίσκονται εκεί όχι γιατί συνειδητά τα διαλέξατε, αλλά απλώς από συνήθεια; Συχνά Συνήθως αποφασίζουμε αυτόματα, και δε καταλαβαίνουμε καν ότι το έχουμε κάνει, γιατί παρακάμπτουμε όλη τη διαδικασία της αξιολόγησης για να τρέξουμε στο τέλος, στην επιλογή που αναγνωρίζουμε ως οικεία. Η εμπειρία μας δείχνει μάλιστα ότι αυτό συμβαίνει παραδόξως συχνά ανάμεσα σε επιχειρηματίες που θέλουν να έχουν όραμα, θέλουν να κάνουν τη διαφορά, ονειρεύονται να γίνουν πολύ επιτυχημένοι και όμως συντηρούν παλιές συνήθειες. Γι αυτό αντιμετωπίζουν με φόβο τη νέα μορφή οικονομίας ή τις νέες διαδικασίες της Vileda Professional, της Kiehl και (προσφάτως) της Kimberly Clark, γιατί προκαλούν πράγματα που είχαν δεδομένα, και μάλιστα με τρόπο που δε τους απασχόλησε ποτέ. Κι αυτό, σίγουρα δεν είναι έξυπνο.

Υπάρχουν όμως και οι άλλοι, για τους οποίους φτιάχνεται αυτό το μυστικό, συνθηματικό hashtag, αυτοί που είναι πραγματικά έξυπνοι και φαίνονται, γιατί αποδεικνύουν συστηματικά ότι βάζουν τη λογική πάνω από τη συνήθεια, σε όλα τα θέματα, προσωπικά και επαγγελματικά. Είναι αυτοί που δοκιμάζουν πράγματα πριν αυτά γίνουν trends, που δεν έχουν πρόβλημα να πουν "όχι, δε μου αρέσει" για κάτι που έχει ξετρελάνει τους πάντες, που ξέρουν τι κάνουν, γιατί το κάνουν και πότε. Για να αναγνωριζόμαστε μεταξύ μας εμείς, κάθε φορά που σκεφτόμαστε και δρούμε έτσι, γι αυτό φτιάξαμε το hashtag #STY (Smarter Than You), για να το συμπληρώνουμε σα συνθηματικό μέσα στα posts που κάνουμε στα social media. Και κυρίως, για να τσεκάρουμε συστηματικά τους εαυτούς μας, ότι δεν αφήσαμε τη συνήθεια να μας παρασύρει, συνεχίζουμε να σκεφτόμαστε τις δικές μας σκέψεις. #STY

Κύλιση στην Αρχή