Σε ένα άρθρο του Harvard Business Review, ο Robert Kaplan, μεγάλος στέλεχος του τραπεζικού κλάδου στις Ηνωμένες Πολιτείες, έγραφε για τα φιλόδοξα στελέχη, που αφιερώνουν την καριέρα, συχνά και τη ζωή τους, να κάνουν επιτυχημένες τις επιχείρησεις που έχουν ή στις οποίες εργάζονται. Και τελικά, έρχεται κάποια στιγμή που διαπιστώνουν οι ίδιοι ότι νιώθουν παγιδευμένοι μέσα στις καριέρες και τις επιλογές τους και βρίσκονται να έχουν αφήσει πίσω τους δικούς τους, προσωπικούς στόχους. Όπως λέει, η σωστή ερώτηση που πρέπει όλοι να κάνουμε στον εαυτό μας δεν είναι "Είμαι αρκετά επιτυχημένος;" ή "Τι χρειάζομαι για να φτάσω την κορυφή;"

Η σωστή ερώτηση είναι "Είμαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου;" Με άλλα λόγια, αξιοποιώ τα δυνατά μου στοιχεία, βελτιώνω τις αδυναμίες μου, πορεύομαι προς την κατεύθυνση που θα με κάνει πραγματικά ευτυχισμένο; Γιατί, συμβαίνει συχνά, η επιτυχία μας να ορίζεται με τα μέτρα και τα σταθμά των άλλων και του ευρύτερου συνόλου γύρω μας, κι αυτό δε σημαίνει πάντα ότι τελικά νιώθουμε και ζούμε σαν επιτυχημένοι. Σύμφωνα με τον Kaplan 3 είναι τα βήματα για να πετύχουμε τους στόχους μας και να γίνουν ο καλύτερος εαυτός μας:

1. Μάθε ποιος είσαι

Αν θέλεις να αντιμετωπίσεις την καριέρα σου με υπευθυνότητα, πρώτα απ' όλα πρέπει να ξέρεις τι μπορείς να κάνεις και τι όχι. Πιάσε τώρα ένα χαρτί και γράψε τα 2-3 δυνατά στοιχεία σου, κι άλλα τόσα αδύνατα (συνήθως, ανάλογα πόση αυτοπεποίθηση έχουμε, μπορούμε να απαριθμήσουμε τη μια κατηγορία, όχι όμως την άλλη). Στη διαδικασία αυτή συχνά βοηθάει η γνώμη άλλων, που είναι αρκετά κοντινοί μας ώστε να μας ξέρουν και να μη φοβούνται να μας κάνουν σκληρή, αλλά δίκαιη, κριτική. Αν περιμένεις από τον προϊστάμενο ή από τους συνεργάτες σου να εντοπίσουν τα αρνητικά σου στοιχεία, τότε μάλλον θα είναι ήδη αργά. Πρέπει να συνηθίσεις να ζητάς feedback, να παρακολουθείς τις αντιδράσεις των άλλων σε αυτά που λες και σ' αυτά που κάνεις, να βλέπεις με θάρρος αυτά που μπορείς να διορθώσεις αντί να τα αποφεύγεις.

Έχουμε δει κι ακούσει διάφορα περιστατικά όπου managers ζήτησαν feedback από τους υφιστάμενους και τους προϊστάμενούς τους, απρόθυμα, γιατί ηταν σίγουροι ότι ήξεραν τις απαντήσεις που θα λάβουν και μετά έπεσαν από τα σύννεφα όταν είδαν ότι αυτό που νόμιζαν ότι κάνουν για να "βοηθήσουν και να καθοδηγήσουν" εκλαμβάνονταν ως micromanagement, ή ότι ο αυθορμητισμός τους μεταφράζονταν ως συναισθηματική αστάθεια. Το πώς θα αντιμετωπίσει ο καθένας μας αυτό το feedback βέβαια, είναι αυτό που ξεχωρίζει τους επιτυχημένους από τους υπόλοιπους. Πάντως οι έρευνες και οι ειδικοί λένε ότι αυτοί που κάθονται και αξιολογούν την κριτική, ψάχνοντας τρόπο να γίνουν καλύτεροι και όχι δικαιολογίες για τις πράξεις τους, είναι αυτοί που τα καταφέρνουν καλύτερα σε όλους τους τομείς.

2. Γίνε άριστος στα σημαντικά

Προφανώς και είναι πολύ δύσκολο να πετύχεις, αν δεν είσαι πολύ καλός στα πράγματα που είναι σημαντικά γι αυτό που κάνεις. Και μπορεί να φαίνεται σα να λέμε τα αυτονόητα, όμως, όλοι έχουμε συναντήσει πωλητές που δε ξέρουν τα προϊόντα που πουλάνε, ή αγενείς υπάλληλους εξυπηρέτησης. Ξεκίνα εντοπίζοντας τις 3-4 εργασίες που είναι καθοριστικές για την επιτυχία σου, όπως εσύ την ορίζεις. Γιατί, αν έχεις ένα μεγάλο εστιατόριο και επιτυχία είναι να να είσαι "the place to be", έχεις διαφορετικό ορισμό της επιτυχίας από κάποιον που έχει ένα μικρό καφέ με χειροποίητα γλυκά. Στην πρώτη περίπτωση, πρέπει να είσαι εξαιρετικός στη διαχείριση του προσωπικού και στις δημόσιες σχέσεις. Στη δεύτερη πρέπει να ξέρεις να διαλέγεις και να διαχειρίζεσαι τα καλύτερα υλικά. Πάντως, ότι κι αν είναι αυτό που μετράει, μάθε το καλύτερα από τον καθένα.

Συμβαίνει συχνά μέσα στην πίεση της καθημερινότητας να μπερδεύουμε τα σημαντικά με τα επείγοντα, να ασχολούμαστε να "σβήνουμε φωτιές" όλη την ημέρα και τελικά να μη μένει χρόνος γι αυτά που όντως προωθούν την καριέρα μας και μας κάνουν καλύτερους. Θέλει αποφασιστικότητα και προσπάθεια να μένουμε συγκεντρωμένοι σε αυτά και αδιάκοπη ενασχόληση, ενημέρωση, εκπαίδευση, για να γινόμαστε διαρκώς καλύτεροι. Αυτοί πάντως που το κάνουν συστηματικά, ξεχωρίζουν και φαίνονται.

3. Δείξε ηγετικό χαρακτήρα και γίνε το παράδειγμα

Συχνά ακούγονται πολύ θεωρητικές οι συμβουλές που αφορούν την ηγεσία, όμως στην πραγματικότητα ο χαρακτήρας και οι ηγετικές ικανότητες είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά ανάμεσα στην καλή και την εξαιρετική απόδοση. Ως "χαρακτήρα" σ' αυτή τη συζήτηση εννοούμε το βαθμό στον οποίον ο κάθε επαγγελματίας είναι διατεθειμμένος να βάλει το συμφέρον της εταιρείας και της ομάδας πάνω από το δικό του. Οι σπουδαίοι ηγέτες- και οι πιο αποτελεσματικοί- κάνουν πράγματα για τους άλλους χωρίς να κοιτούν τι θα κερδίσουν οι ίδιοι από αυτό: καθοδηγούν και εμπνέουν. Ανεξάρτητα από την ιεραρχική τους θέση, σκέφτονται σαν ιδιοκτήτες και παίρνουν αποφάσεις για το καλό όλων. Εμπιστεύονται τους συνεργάτες τους, μοιράζουν αρμοδιότητες και βοηθούν και στο τέλος καταφέρνουν να κάνουν τα πάντα να λειτουργούν γύρω τους, με τρόπο που οφελεί αυτούς και την καριέρα τους.

Ηγέτης επίσης είναι αυτός που θα πει τη γνώμη του, ακόμη κι όταν είναι αντίθετη με όλους τους άλλους. Τις περισσότερες φορές, με τις προτάσεις των διευθυντών συμφωνούμε συγκαταβατικά, μόνο και μόνο για να μη διαφωνήσουμε, νομίζοντας ότι αυτό είναι το σωστό. Στην πραγματικότητα, αυτό που στ' αλήθεια βοηθάει, και γι αυτό διακρίνει τους επιτυχημένους επαγγελματίες, είναι το θάρρος της τεκμηριωμένης διαφωνίας, αυτής που διατυπώνεται για το καλό της επιχείρησης και της ομάδας και που ανοίγει νέους δρόμους. Είναι ξεκάθαρο: κανείς δεν έκανε σπουδαία καριέρα (ή γενικά σπουδαία πράγματα) παίζοντας εκ του ασφαλούς. Είτε είναι ο φόβος, είτε η αποφυγή, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: κρατάμε πίσω την εξέλιξή μας γιατί φοβόμαστε να είμαστε διαφορετικοί. Ο Kaplan στο άρθρο του λέει ότι συχνά συμβουλεύει στελέχη να εμβαθύνουν πολύ και να γίνουν ειδικοί σε έναν τομέα, ώστε να έχουν την απαραίτητη αυτοπεποίθηση για να επιχειρηματολογήσουν, όποτε χρειαστεί. 

Η ουσία είναι ότι σε καιρούς απαιτητικούς και δύσκολους, ο δρόμος για την επιτυχία δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Συνήθως μποροστά σε μια αναποδιά, εγκαταλείπουμε τους στόχους μας, κάνουμε πίσω και κατηγορούμε την τύχη μας και στο τέλος οι ίδιοι, μόνοι μας, βάζουμε τρικλοποδιά στην εξέλιξή μας. Μπορεί να είναι πολλά αυτά που είναι έξω από το έλεγχό μας, και λίγα όσα μπορούμε να κάνουμε γι αυτά. Όμως, το να ελέγχουμε τον εαυτό μας, τους στόχους και τις αποφάσεις μας, αυτό μπορούμε να το κάνουμε. Το να φτάσουμε την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας, είναι θέμα επιλογής, μιας επιλογής που είναι καλό να κάνουμε.

 

Κύλιση στην Αρχή