Μπορεί ο χειμώνας στην Κύπρο να μην είναι ιδιαίτερα βαρύς, όταν έρχεται όμως φέρνει μαζί του μια διαφορετική ψυχολογία, που επηρεάζει άτομα, εργαζόμενους κι επιχειρήσεις. Κι αυτό προφανώς το ξέρεις, γιατί το ζεις. Υπάρχουν όμως κάποια άλλα πράγματα για το χειμώνα, που μάλλον θα βρεις εντυπωσιακά!

1.      The Winter Is Coming

Οκ, αυτό είναι το motto των Starks, στο Game of Thrones και κοντεύουμε να ξεχάσουμε ότι είναι και μια φράση, που σημαίνει ότι ο χειμώνας έρχεται. Πότε όμως; Υπάρχουν δύο διαφορετικές ημερομηνίες, όταν θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο χειμώνας ξεκινάει, ανάλογα με το αν αναφερόμαστε στο Μετεωρολογικό ή Αστρονομικό χειμώνα. Ο χειμώνας που ορίζεται από την τροχιά της Γης γύρω από τον ήλιο, αρχίζει στο «The Equinox και Solstice» που πέφτει στις 21 ή 22 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, κατά την καταγραφή και σύγκριση των κλιματικών δεδομένων, είναι σημαντικό να έχουμε ένα σύνολο με ημερομηνίες που μπορούν να συγκριθούν και έτσι μια καθορισμένη ημερομηνία της 1ης Δεκεμβρίου χρησιμοποιείται για να σηματοδοτήσει την έναρξη του Μετεωρολογικού Χειμώνα.

2.      Το χιόνι δεν είναι άσπρο!

Ναι, όπως καταλάβατε! Τεχνικά το χιόνι είναι διαφανές και άχρωμο.

3.      Πιο κοντά στον ήλιο

Γρήγορη ερώτηση: Το χειμώνα η Γη είναι πιο κοντά ή πιο μακριά από τον ήλιο; Αν απαντήσατε πιο μακριά (πώς αλλιώς εξηγείται ότι πέφτει η θερμοκρασία) δυστυχώς απαντήσατε λάθος. Το χειμώνα η Γη είναι πιο κοντά στον ήλιο. Αν και είναι η πιο κρύα εποχή του χρόνου, το βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη μας είναι πιο κοντά στον ήλιο κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η κλίση του άξονα αντιπροσωπεύει τις καιρικές μεταβολές, όχι την εγγύτητα προς τον ήλιο.

4.      Οι ρίζες της λέξης «χειμώνας»!

Η λέξη «χειμώνας» προέρχεται από τη Γερμανική «wintar» η οποία με τη σειρά της προέρχεται από τη ρίζα της λέξης «υγρό» ή «νερό», και έτσι σηματοδοτεί μια υγρή περίοδο. Στον αγγλοσαξονικό πολιτισμό, τα χρόνια μετριούνταν από τους χειμώνες, έτσι ένας άνθρωπος δε θα ήταν 34 ετών, αλλά 34 χειμώνων!

5.      Η δύναμη είναι στους αριθμούς

Κάθε χειμώνα τουλάχιστον ένα επτακισεκατομμύριο νιφάδες χιονιού έπεσαν στη γη. Πόσο είναι αυτό; Είναι ένας αριθμός με το 1 μπροστά και  24 μηδενικά να ακολοθούν!

6.      Προσοχή μην πέσετε σε χειμερία νάρκη!

Υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο αισθάνεσαι πιο υποτονικός και έχεις δυσκολία να σηκωθείς από το κρεβάτι κατά τη διάρκεια των πιο ψυχρών μηνών. Και αυτός είναι επειδή η μεταβολική δραστηριότητα σας πέφτει το χειμώνα. Κι επειδή αυτό το αντιμετωπίζουμε όλοι, και στις επιχειρήσεις, μη παραλείψετε να διαβάσετε το άρθρο μας για το πώς να γλιτώσετε από τη χειμερία νάρκη το προσωπικό σας.

7.      Μπρρρρ, κρύο!

Για το πιο κρύο χειμώνα, το ρεκόρ ήταν στην Ανταρκτική το 1983, όπου η θερμοκρασία χτύπησε -189,4 βαθμούς Κελσίου.

8.      Η πιο μεγάλη παγωμένη νιφάδα

Σύμφωνα με το Guinness Book of World Records, η μεγαλύτερη νιφάδα χιονιού ήταν 15 ίντσες πλατύ και 8 ίντσες βαθύ, και έπεσε στη Μοντάνα το 1887.

9.       Η πιο sexy εποχή

Σύμφωνα με την έρευνα οι άνδρες είναι πιο ερωτικοί το χειμώνα, και η διέγερση συμβαίνει γρηγορότερα.

10.  Πόσο νερό έχει το χιόνι?

Η ακριβής ποσότητα του νερού που περιέχεται στο χιόνι μπορεί να ποικίλει αρκετά, ανάλογα με το πώς διαμορφώνεται το χιόνι, αλλά κατά γενικό μέσο όρο, κάθε 12 cm από το χιόνι θα παράσχει 1 cm νερού.

Και για να κλείσουμε με κάτι ευχάριστο:

 
Κύλιση στην Αρχή